Dossier: Vitamine B12
Hola! Goedendag
allemaal. Ik hoop dat jullie een beetje van de kou kunnen genieten. Hopelijk zijn jullie je goede voornemens van nieuwjaar nog waar
aan het maken. Ik ben super blij: de examens
zijn voorbij en nu heb ik enkele weken vrij om te reflecteren over hoe mijn
examenperiode is gegaan.Ik heb ook een onvergetelijk uitstapje gedaan naar het
Nationaal Park Hoge Kempen. België is een land met mooie hoeken maar je moet
die gaan zoeken en ontdekken.... De Homo Sapiens die ik ben was de natuur zeer
hard aan het missen.
Ik ga naar de kwestie.
Ik had een poll gepost in Facebook: Jullie konden kiezen tussen vitamine
B12 of Penicilline. Het resultaat: vitamine B12 . Dus, let´s
go.
Wat is Vitamine B12
De wateroplosbare vitamine B12 is een verzamelnaam
van een geheel van moleculen (Cobalaminen). Ze worden Cobalaminen genoemd omdat
deze moleculen in de kern een atoom kobalt (Co) bevatten. Dus,
samenvatting: Vitamine B12 is de naam die gebruikt wordt om verschillende
stoffen aan te duiden die een bepaalde activiteit in ons lichaam verrichten (En
welke activiteit Néstor? Dat zien we straks).
Eerst ga ik jullie wat
vertellen over de geschiedenis van de Vitamine B12. Misschien klinkt het een
beetje stom maar jullie gaan veel dingen begrijpen en onthouden gewoon door de
verhaaltjes achter onze heldin.
Les 1 van de geschiedenis van
onze Prinses Vitamine B12
Anemie was al een beroemde ziekte in de loop van de jaren.
In het begin van XX eeuw laten twee wetenschappers (Whipple en Freda Robscheit-Robbins)
"anemie" (Bloedarmoede) ontstaan in honden en ze voederen deze honden
met verschillende soorten vlees. Na verschillende probeersels bleek er
uiteindelijk dat lever de meest efficiënte middel was om deze ziekte via de
voeding te strijden.
Natuurlijk moest deze
mogelijke oplossing geprobeerd worden in de mens. Enkele jaren later wordt er
een dieet toegepast aan mensen met anemie hoofdbestand uit rauwe of licht
gekookte lever. Dit dieet, bedacht door Minot en Murphy dankzij de laatste resultaten
van de experimenten in honden, was geslaagd om pernicieuze anemie te genezen.
In 1934 wordt er een
Nobelprijs gegeven aan (alleen) de mannen die deze vondst hadden gedaan:
Whipple, Minot en Murphy.
Op dit moment van het
onderzoek wist niemand nog iets over de stof die deze ziekte veroorzaakte. Het
enige wat bekend was is dat het eten van lever een beterschap veroorzaakte in
veel patiënten met pernicieuze anemie.
Castle begon op te
merken dat het eten van rauwe lever soms geen invloed had op deze patiënten.
Castle concludeert later dat er twee factoren een rol spelen bij het opname van
de onbekende stof die pernicieuze anemie geneest: Een extrinsieke factor (De
echte lever) en een intrinsieke factor (een andere stof aanwezig in onze maagsap
nodig voor de absorptie van de onbekende stof).
Enkele jaren later
wordt de vitamine B12 voor de eerste keer geïdentificeerd en geëxtraheerd
uit de lever. Dit gebeurde dankzij twee onderzoekers met hun team (Folkers en
Smith). Dit betekende een zeer grote vooruitgang: vanaf dit moment moeten er
geen grote hoeveelheden lever opgegeten worden maar het was genoeg om een
extract in te nemen.
De moleculaire structuur van de vitamine B12 werd
ontdekt door Dorothy Hodgkins rond 1950 en ze kreeg later een Nobelprijs
daarvoor. Dit is één van de meest complexe biomolecule die er bestaan. In feite
blijft vitamine B12 nog altijd als een van de grootste moleculen die
ooit in een laboratorium zijn gesynthetiseerd.
Zoals je kan lezen, is de vitamine B12 ontdekt door de
studie en het onderzoek verricht voor pernicieuze anemie. Pernicieuze anemie
(vroeger "ziekte van Addison-Biermer" genoemd) is een soort
bloedarmoede: De vermenigvuldiging van de rode bloedcellen wordt verstoord en
er komen immature, abnormaal grote voorlopers terecht in de bloedbaan. Maar die
voornaam van "pernicieus" zegt ook iets: Een vitamine
B12 - deficiëntie is ook in verband met de degeneratie van de
ruggenmerg.
Om dit hoofdstuk over
geschiedenis af te ronden, moeten we nog iets kennen dat super belangrijk is
voor alle veganisten...
Wie maakt echt de vitamine B12?
Sorry
vleesindustrie... maar dieren en ook planten kunnen geen vitamine B12 zelf
aanmaken. De fabrieken van B12 zijn: Micro-organismen (Bepaalde bacteriën
en schimmels). En hoe kan het zijn dat vlees een bron van B12 wordt? Zeer
eenvoudig: Deze micro-organismen zitten in de pensmaag van de herkauwers of
worden ingenomen van de bodem samen met de planten die worden opgegeten. Andere
dieren kunnen B12 ook binnenkrijgen via het eten van insecten of vlees van
andere dieren. Dit is de natuurlijke wijze om B12 in te nemen. Dan gaat
deze vitamine zich verspreiden in de lever maar ook in de spieren, in de melk
of in de eieren (afhankelijk van het dier).
Maar hier moet ik ook iets toevoegen. Na de
"Gekkekoeienziekte" of BSE gebeurt er dit: "Het gebruik van van dierenafkomstige eiwitten in de voeding van herkauwers is verboden". Voor
biologisch of kwaliteitsvol vlees van dieren die in bijna alle vrijheid kunnen
leven en kwaliteitsvolle planten kunnen eten uit een kwaliteitsvolle bodem, is dit
geen groot probleem. Maar wat met die massale veehouderij?
Een van de grootste
gevolgen was dat alle dieren gesupplementeerd werden met B12. Dit is de
indirecte bron van B12 die gebruikt wordt bij dieren. (Ups, dieren
nemen ook hun “capsules” van B12).
Wat zijn de bronnen van vitamine
B12?
De belangrijkste bron in onze voeding is: Orgaanvlees. De
grootste reserves van B12 van alle dieren op de aarde (ook de mens) zitten
in de lever.
Maar ik wil je terug verrassen. Schelpdieren zoals mosselen of
oesters filtreren ook veel micro-organismen uit het zeewater en daardoor worden
ze ook een zeer goede bron van B12.
Dan volgen er nog andere bronnen zoals mager spiervlees (Fuck,
mijn steak is niet op de eerste plaats!), sommige vissoorten en gefermenteerde
kaas. En ook als kleinere bronnen vinden we eieren, melk en andere kaassoorten
(zonder micro-organismen erbij; niet gefermenteerd dus).
Pas op! Er wordt gezegd dat enkele algen B12 bevatten.
Deze algen bevatten cobalaminen... maar die verrichten geen functie van
de B12 in ons lichaam (Inactieve vorm).
Een zeer goeie bron
van B12: Supplementen. En voor veganisten: Geen stress; er wordt in veel
producten wat B12 toegevoegd (in verschillende plantaardige dranken,
tofu...).
Ik ga je nog een extra
curiositeit vertellen. De darmflora van onze dikke darm maakt B12 aan,
maar er is een probleem. Absorptie in het menselijke lichaam gebeurt in onze
dunne darm en in de dikke darm wordt er water onttrokken om aan de
stoelgang vorm te geven. De kaka komt niet terug naar boven, naar de dunne
darm, en daardoor kan deze B12 niet geabsorbeerd worden. Wat een zonde!
Wat doet de vitamine B12 in
mijn lichaam?
Deze vitamine is echt belangrijk in
ons lichaam:
- Essentieel voor het metabolisme van
koolhydraten, vetten en proteïnen.
- Essentieel voor de
vorming en de regeneratie van rode bloedcellen.
- Rol bij het
onderhoud van het centrale zenuwstelsel.
Functies van de vitamine B12:
Vanuit een biochemische reactie in
ons lichaam wordt er een essentiële bouwstof (methionine) aangemaakt waarin B12
deelneemt. Er is ook een andere chemische reactie
(homocysteïnemethyltransferase) onafhankelijk van B12 waardoor methionine aangemaakt
kan worden.
In ons centrale zenuwstelsel kan
methionine enkel aangemaakt worden met behulp van B12. Zoals we al eerder
hebben gelezen is een B12 tekort in verband
gesteld met het achteruitgaan van het ruggenmerg. Het heeft ook een invloed bij
het ontstaan van depressie, atrofie van de hersenen… We moeten ook onthouden
dat methionine een belangrijke rol speelt bij DNA-, RNA- en proteïne aanmaak.
B12 bevat adenasylcobalamine. Een
deficiëntie van deze stof staat in verband met verschillende neurologische
effecten: Bewegingsstoornissen, mentale aandoeningen…
Zo complex allemaal… Maar….
Wat zijn de gevolgen als we die vertalen aan mijn gezondheid?
Met al deze informatie ben ik al
honderd procent zeker dat je al een mooi beeld heb kunnen opbouwen. Nu gaan we
alles effectief vertalen aan ons lichaam.
Belangerijk te weten is dat we deze
vitamine kunnen opstapelen in onze lever en een kleine hoeveelheid bij onze
nieren. Deze reserves zijn tot x1000 keer groter dan wat we per dag nodig
hebben. Het risico als je van voedingspatroon verandert op een B12 deficiëntie
is erg klein op korte termijn maar het bestaat wel op lange termijn.
Vitamine B12 deficiëntie leidt tot
pernicieuze anemie. Er komen abnormaal groot immature rode bloedcellen in onze
bloedbaan en het wordt vertaald in bloedarmoede.
Er zijn ook andere effecten die
werken op ons centrale zenuwstelsel: Cognitieve stoornissen, neurologische
aandoeningen… Dit gebeurt omdat B12 noodzakelijk is voor de vorming van
myeline. De meeste neurologische aandoeningen kunnen onomkeerbaar zijn.
Een belangrijk aspect is ook dat de
meeste tekorten in deze tijden voorkomen
door een afwijking in de absorptie in de darm of door een gebrek aan de
intrinsieke factor die in onze maag wordt geproduceerd. Intrinsieke factor is
een stof in onze maagsap die noodzakelijk is voor de opname van B12 in de darm.
Een
risicogroep zijn onze ouderen: Ouderen hebben vaak “gastritis” en dat kan
gepaard gaan met een mindere opname van B12.
Een laatst advies dat ik aan jou
wil geven is: Als je supplementen neemt voor B12, hou dan rekening met de
balans van foliumzuur. Een onevenwicht kan slechte gevolgen hebben.
Boodschap van algemene nut
Ik ben student van het eerste jaar
van Dieet- en Voedingskunde. Ik heb me gebaseerd op wetenschappelijke
informatie om dit artikel te schrijven. Ik ben geen echt gediplomeerd persoon
(voorlopig) dus ik raad je aan dat als je een symptoom hebt, begint te
twijfelen of als je echt toegepaste informatie op je persoonlijke geval wil krijgen,
dat je naar een deskundige persoon gaat. Als je een suggestie, verbetering,
commentaar... wil sturen, ben ik beschikbaar voor jou in mijn persoonlijke
e-mailadres: nesgarpi@hotmail.com
Dus,
wat is mijn conclusie?
Laatste keer dat ik een poll aanmaakt om mijn artikel te
laten kiezen (Mopje :P).
B12 is de meest speciale vitamine. Dit is de enige
wateroplosbare vitamine die opgestapeld kan worden in onze lever en in onze
nieren. Het is een van de meest complexe biomoleculen die wordt gesynthetiseerd
in een laboratorium. Deze vitamine heeft twee factoren: Intrinsieke factor (Een
stof in onze maagsap die nodig is zodat de vitamine B12 later in de dunne darm
wordt geabsorbeerd) en een extrinsieke factor (of de echte stof, de echte
vitamine B12, die ingenomen moet worden).
B12 wordt door bepaalde micro-organismen aangemaakt en
zit niet van nature in vlees, vis of planten. Goede bronnen zijn lever en
schelpdieren.
Er zijn veel voedingsmiddelen waaraan B12 wordt
toegevoegd: Plantaardige dranken, soja, tofu, vlees… Het risico voor een tekort
bij B12 als je van voedingspatroon verandert bestaat op lange termijn (We
hebben redelijk grote reserves in ons lichaam).
B12-deficiëntie komt zelden
voor omdat er veel opties (voedingsmiddelen, supplementen…) bestaan om deze
deficiëntie te vermijden. Het komt wel vaker voor als er problemen zijn in verband met de
opname in de darm (afwijkingen in de vertering, weinig aanmaak van intrinsieke
factor in de maag…).
B12 is broodnodig voor ons lichaam. Deze vitamine speelt
een rol bij het metabolisme van andere voedingsstoffen maar zij is ook
verantwoordelijk voor de regeneratie van rode bloedcellen en voor het onderhoud
van het centrale zenuwstelsel.
Hopelijk
heb je van dit artikel genoten. Dit was echt een uitdaging voor mij. Nederlands
is niet mijn moedertaal en het wordt extra spannend om al deze concepten in een
begrijpelijke taal te vertalen. Laat maar een commentaar hier of laat maar
weten of je deze informatie leuk hebt gevonden. Je woorden en je warmte zijn
mijn benzine om deze droom waar te maken. Dank u wel om aan de andere kant van
het scherm te blijven. Je mag dit artikel gerust delen: Het is altijd mogelijk
dat iemand in je omgeving deze informatie nuttig vindt. En hopelijk… tot
binnenkort.
De Henauw, S. De Preter, Vicky. Matthys, Christophe… Van Loo, M. Handboek Voeding: Van basisconcepten tot metabolisme (2de druk) Leuven: Uitgeverij Acco.
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Milieu. Voedingsaanbevelingen voor België 2016. Brussel: Hoge Gezondheidsraad.
https://stichtingb12tekort.nl/: Interessant website over B12.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobalamine
https://eostrace.be/artikelen/de-feiten-over-vitamine-b12: Artikel "De feiten over vitamine B12"
Interessant boek over het ontstaan van de vitamines
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Milieu. Voedingsaanbevelingen voor België 2016. Brussel: Hoge Gezondheidsraad.
https://stichtingb12tekort.nl/: Interessant website over B12.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobalamine
https://eostrace.be/artikelen/de-feiten-over-vitamine-b12: Artikel "De feiten over vitamine B12"
Interessant boek over het ontstaan van de vitamines
Reacties
Een reactie posten