Is de aardpeer echt een “vergeten groente”?


Ik heb veel met aardperen gewerkt maar zeer vaak in de kokschool of thuis maar nooit in Spanje. Ik heb altijd gehoord dat “Aardpeer” een vergeten groente is maar na een tijd heb ik deze vraag tegen mezelf terug gesteld: Wat zou dat allemaal betekenen?

Wat is een vergeten groente?

            Mijn eerste vraag. Dit is een benaming die we nu regelmatig horen… Keukenchefs gebruiken zeer vaak deze woorden zodat ze “extra aandacht” kunnen krijgen aan hun gerechten.

            Deze benaming wordt gebruikt voor al die groenten die ooit werden gekweekt en geconsumeerd maar sinds het ontstaan van de supermarkten, werden deze groenten uit het oog verloren omdat ze niet voldoende renderend waren voor de verkoper of voor de groenteteler.

              Dankzij enkele grote keukenchefs zijn deze groenten terug bekend geworden (Zoals pastinaak, schorseneren…)

            De lijsten die je op Internet kan vinden zijn afhankelijk van de interpretatie die gemaakt wordt van dit term. Uiteindelijk is er geen echte officiële lijst van deze producten.

En, wat is aardpeer?

De aardpeer krijgt ook andere namen zoals “Jeruzalem-artisjok” of de Franse naam “Topinamboer”.

Ik ga eerlijk zijn, ik kan nog niet geloven dat deze wortelknol afkomstig is van… een “ZONNEBLOEMSOORT”. Ik ben nog altijd verbaasd dat van deze lekkere groente zo´n mooie plant kan groeien.

Deze knol was voedsel voor de armen: Hij kan groeien in een arme grond en hij groeit zelfs sneller dan het onkruid! Je hebt geen insecticiden nodig! Ongedierte gaat deze knol niet van jou afpakken. En nog een extra… deze plant is… Vorstbestendig. Dus, super resistent voor ons klimaat.

Ze worden meestal geoogst vanaf eind oktober tot in de winter. Maar als je in je moestuin aardpeer terug wil, kan je gewoon een knol terug in de grond steken.

Is aardpeer uit België?

De aardpeer is niet in België geboren en getogen… maar komt uit Noord-Amerika.

In 1605 is de aardpeer ontdekt door een Franse ontdekkingsreiziger, Samuel de Champlain, bij een indianenstam in Noord-Amerika.  

Maar de aardpeer wordt al sinds 1613 gekweekt… eerst in Frankrijk en dan… is deze plant verspreid naar heel Europa.


De aardpeer is een Invasieve Exoot (De mens heeft deze soort in ons land ingevoerd). Deze plant werd in de XIX eeuw verwilderd aangetroffen in België. Deze resistente plant die zelfs in arme bodems kan groeien is ingeschreven in Spanje in de Spaanse Catalogus van Invasieve exotische Soorten en het is verboden zich te introduceren in de Natuur (Verspreid zeer gemakkelijk en kan in ongunstige omstandigheden overleven).

Dus, wat is de conclusie?
            Aardpeer wordt een “vergeten groente” genoemd. “Vergeten groenten” zijn de groenten die vroeger gekweekt en gegeten werden, maar na de komst van supermarkten (Intermediaire ondernemingen tussen productie en consumptie), door financiële of andere redenen, uit de markt zijn gehaald.

            Omdat onze maatschappij de laatste jaren zeer afhankelijk van commerciële producten is geworden, zijn deze groenten in de vergetelheid geraakt.

            Aardpeer komt niet uit België maar werd geïmporteerd uit Noord-Amerika naar Frankrijk. Deze invasieve exotische soort is te vinden in Vlaanderen sinds XIX eeuw. Door zijn resistente eigenschappen en zijn aanleg om zich te verspreiden is aardpeer gemakkelijk om te kweken en oogsten. Maar we kunnen nooit vergeten dat aardpeer een invasieve soort is!

Binnenkort zal ik een receptje posten zodat je van deze lekkernij kan genieten. Maar tussendoor; like dit blog, deel dit artikel… En als je dat wil; binnenkort kan ik meer uitleg geven over: Waarom is aardpeer voor enkele mensen zo moeilijk verteerbaar? Tot de volgende!     

Bronnen:

Caeckaert, S., Coninx, L., Coucquyt, P., De Vos, J., Geeraerts, L., … Verhelst, T. Wat verwerk je in de keuken? (3de druk) Malle: MJ Publishing.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Haverdrank... Dure toverdrank: Op zoek naar het antwoord van diepe vragen

Dossier: Vitamine B12

Fatphobia / Vetfobie met Samira Saleh.