Is de aardpeer echt een “vergeten groente”?
Ik heb veel met aardperen gewerkt maar zeer vaak in de
kokschool of thuis maar nooit in Spanje. Ik heb altijd gehoord dat “Aardpeer” een vergeten groente is maar na een tijd heb ik deze vraag tegen mezelf terug gesteld: Wat zou dat allemaal betekenen?
Wat is een vergeten groente?
Mijn eerste vraag. Dit is een benaming die we nu regelmatig
horen… Keukenchefs gebruiken zeer vaak deze woorden zodat ze “extra aandacht”
kunnen krijgen aan hun gerechten.
Deze benaming wordt gebruikt voor al die groenten die
ooit werden gekweekt en geconsumeerd maar sinds het ontstaan van de
supermarkten, werden deze groenten uit het oog verloren omdat ze niet voldoende
renderend waren voor de verkoper of voor de groenteteler.
Dankzij enkele grote keukenchefs zijn deze
groenten terug bekend geworden (Zoals pastinaak, schorseneren…)
De lijsten die je op Internet kan vinden zijn afhankelijk
van de interpretatie die gemaakt wordt van dit term. Uiteindelijk is er geen
echte officiële lijst van deze producten.
En, wat is aardpeer?
De aardpeer krijgt ook andere
namen zoals “Jeruzalem-artisjok” of de Franse naam “Topinamboer”.
Ik ga eerlijk zijn, ik kan nog
niet geloven dat deze wortelknol afkomstig is van… een “ZONNEBLOEMSOORT”. Ik
ben nog altijd verbaasd dat van deze lekkere groente zo´n mooie plant kan
groeien.
Deze knol was voedsel voor de armen:
Hij kan groeien in een arme grond en hij groeit zelfs sneller dan het
onkruid! Je hebt geen insecticiden nodig! Ongedierte gaat deze knol niet van
jou afpakken. En nog een extra… deze plant is… Vorstbestendig. Dus, super
resistent voor ons klimaat.
Ze worden meestal geoogst vanaf
eind oktober tot in de winter. Maar als je in je moestuin aardpeer terug wil,
kan je gewoon een knol terug in de grond steken.
Is aardpeer uit België?
De aardpeer is niet in België geboren en getogen… maar komt
uit Noord-Amerika.
In 1605 is de aardpeer ontdekt door een Franse
ontdekkingsreiziger, Samuel de Champlain, bij een indianenstam in
Noord-Amerika.
Maar de
aardpeer wordt al sinds 1613 gekweekt… eerst in Frankrijk en dan… is deze
plant verspreid naar heel Europa.
De aardpeer is een Invasieve Exoot (De mens heeft deze soort
in ons land ingevoerd). Deze plant werd in de XIX eeuw verwilderd aangetroffen in
België. Deze resistente plant die zelfs in arme bodems kan groeien is
ingeschreven in Spanje in de Spaanse Catalogus van Invasieve exotische Soorten en
het is verboden zich te introduceren in de Natuur (Verspreid zeer gemakkelijk en
kan in ongunstige omstandigheden overleven).
Dus,
wat is de conclusie?
Aardpeer wordt een “vergeten groente” genoemd. “Vergeten
groenten” zijn de groenten die vroeger gekweekt en gegeten werden, maar na de
komst van supermarkten (Intermediaire ondernemingen tussen productie en
consumptie), door financiële of andere redenen, uit de markt zijn gehaald.
Omdat onze maatschappij de laatste jaren zeer afhankelijk
van commerciële producten is geworden, zijn deze groenten in de vergetelheid
geraakt.
Aardpeer komt niet uit België maar werd geïmporteerd uit
Noord-Amerika naar Frankrijk. Deze invasieve exotische soort is te vinden in
Vlaanderen sinds XIX eeuw. Door zijn resistente eigenschappen en zijn aanleg om
zich te verspreiden is aardpeer gemakkelijk
om te kweken en oogsten. Maar we kunnen nooit vergeten dat aardpeer een
invasieve soort is!
Binnenkort zal ik een receptje posten zodat je van deze
lekkernij kan genieten. Maar tussendoor; like dit blog, deel dit artikel… En
als je dat wil; binnenkort kan ik meer uitleg geven over: Waarom is aardpeer
voor enkele mensen zo moeilijk verteerbaar? Tot de volgende!
Bronnen:
Caeckaert, S., Coninx, L., Coucquyt, P., De Vos, J.,
Geeraerts, L., … Verhelst, T. Wat verwerk
je in de keuken? (3de druk) Malle: MJ Publishing.
Reacties
Een reactie posten