Nutri-score... Nuttig voor de burger? (of voor enkele bedrijven?)

Hoi, hier ben ik al terug. Het was eventjes geleden. Vandaag wou ik spreken over een "officieel"  systeem dat gebruikt wordt om verschillende Voedingsmiddelen te rangschikken. Maar we gaan beginnen, zoals altijd, bij het begin.  

Wat is de "Nutri-Score"?

                 Misschien ken je hem nog niet, maar het zit in de voorkant van veel verpakkingen van verschillende producten, in een catalogus van een supermarkt... Hij probeert tegen jou te vertellen wat je over een voedingsmiddel zou moeten weten in een oogopslag.

          Officieel is de Nutri-Score een logo dat informatie geeft over de voedingswaarde. Dit logo is ontwikkeld door Santé Publique France. De informatie dat je in dit logo vindt, is 
wetenschappelijk onderbouwd. 

            Dit logo werd getest in 60 supermarkten van Frankrijk en werd gekozen omdat dit logo het best begrepen werd door de burgers.          


Hoe is dit logo opgebouwd?

De voedingswaarde van een voedingsmiddel is weergegeven door een 5-kleurenschaal en 5-letters. 

Het gaat van groep A; alle producten die voorkeur moeten krijgen in ons voedingspatroon tot groep E; alle producten die beperkt moeten worden in ons dieet.

En nu komt het; Hoe wordt de nutri-score berekend?

Nutri-Score is een zeer complex algoritme dat onverstaanbaar is voor de burger (en zelfs moeilijk te verstaan voor deskundigen). Hier laat ik je zien hoe je de Nutri-score van een product kan berekenen. 


En hier komt een deel van mijn kritische standpunt. 

Zoals je nu kan zien, wordt er in de Nutri-score alleen rekening gehouden met enkele nutriënten: energie, suiker, verzadigde vetten, sodium, vezels, eiwitten en het feit of er in de voedingsmiddelen fruit of groenten zitten.

Onze voedingsmiddelen (Zeker Real food) bevatten naast die elementen: mineralen, vitamines, onverzadigde vetzuren (Omega 3, Omega 6). Deze elementen krijgen geen plaats binnen deze berekening.


Wat is het resultaat?

Twee voorbeelden ter illustratie. Dit is wat we als burgers zien:



Ups, het lijkt alsof een ontbijt met chocolade even gezond is als een sinaasappel. Hier zien we een groot probleem waar we van in de war kunnen lopen. Zo kun je foutieve vergelijkingen maken. Door die selectieve focus die we daarnet hebben gesproken, vallen deze twee voedingsmiddelen (antagonisten) in dezelfde groep. Dat lijkt me wel vreemd.  

Uy, nog een andere voorbeeld. Diepvriesfrieten voor iedereen! Die zijn gezond! Natuurlijk niet. De fout zit terug in de selectieve focus (alleen enkele nutriënten tellen mee in de berekening van de Nutri-score). Maar ook, Nutri-score houdt geen rekening mee met de bereiding die je thuis gaat maken: De frieten gaan we frituren, zalm kan je pocheren, met een beetje olie bakken... 

Dus, wat is de conclusie?

            De Nutri-score is het resultaat van een complex algoritme. Dit resultaat wordt weergegeven in een logo dat producten verdeeld in een 5 kleurenschaal met 5 verschillende letters. 

                De Nutri-score is een onvolledig hulpmiddel. De Nutri-score gebruikt een focus voor bepaalde nutriënten. Andere stoffen zoals mineralen, vitaminen of bereidingstechniek die gebruikt wordt om dat product klaar te maken vallen buiten het bereik van dit algoritme. Dus, als we willen weten wat er precies inzit in een product, is het beter als we naar de voedingswaardetabel kijken.

            De beste optie ligt altijd bij die voedingsmiddelen die geen nood hebben aan deze complexe berekening (Real food).  

                Bij de Nutri-score moeten we voorzichtig zijn als we gaan vergelijken. Er is een grote kans dat we fouten maken. Sowieso, de Nutriscore is nuttig tussen voedingsmiddelen van dezelfde categorie, bijvoorbeeld tussen verschillende merken van platte kaas... (maar altijd voorzichtig!) 

Bronnen:

Eigen conclusies getrokken van volgend opdracht: Meghan Bouwens. Opdracht les 5. De Nutriscore. AP Hogeschool

Reacties

Populaire posts van deze blog

Haverdrank... Dure toverdrank: Op zoek naar het antwoord van diepe vragen

Dossier: Vitamine B12

Fatphobia / Vetfobie met Samira Saleh.