“De Meisje” van Jaouad Alloul en het Binge Eating Disorder


Hallo!! Zijn jullie wakker? Welkom in een super interessante post over een theatervoorstelling en zijn verband met de wereld van de voeding… En… ik weet het… je hoeft niet te liegen… Je bent aan het denken: Hoe? Wat is het verband tussen een theatervoorstelling en Voeding? Wacht, wacht… Ik ga je alles direct uitleggen… Niet zenuwachtig worden.

Wat is “De Meisje” van Jaouad Alloul?

            Jaouad Alloul is een moeilijk definieerbare persoon in één woord. Ik weet het, al die mannen van marketing zijn nu aan het zeggen: ‘Allé, kom aan gast, alles zo concreet, duidelijk, gestructureerd, compact… mogelijk!’ Sorry, ik wil me excuseren, maar het gaat niet. Jaouad is een super interessante persoon die theater maakt, die zanger is, die performer is… Hij is super hard bezig, en sowieso… zeer goed bezig.

            De Meisje is zijn laatste voorstelling. Het is een fantastische monoloog. Ik was echt geraakt toen ik zijn voorstelling enkele weken geleden heb kunnen zien in Merksem. Geweldig.

            De Meisje is het verhaal achter Jaouad. Sinds hij een kind was, wou hij een meisje zijn… Als jonge moslim begint hij te vechten voor zijn eigen recht om zich zelf te zijn totdat hij uit zijn huis stapt. Zijn verhaal gaat over zelfaanvaarding, over angsten, over jezelf verbergen… Zijn verhaal raakt je glazen hart aan… Je kan me echt geloven.

            Ik vond het een geweldige voorstelling, misschien is er nog een vrije plaats hier: https://marthatentatief.be/voorstelling/de-meisje           

Ten eerste, omdat ik zelf spoke word heb gedaan; en ik weet hoe moeilijk het is om de aandacht van de mensen te kunnen behouden… En hij doet dat zo natuurlijk, zo gemakkelijk… En zonder iets te beseffen is de voorstelling ineens voorbij.

Het was een zeer natuurlijke voorstelling. Zeer gemakkelijk te volgen en de kleren van Jaouad zijn echt mooi. Het spektakel is echt de moeite waard.

            Maar nu gaan we naar mijn doel:

Binge Eating Desorder

            Op een gegeven moment tijdens de voorstelling vertelt Jaouad over hoe hij het eten heeft gebruikt om zichzelf te verbergen, als een excuus. Zijn enige weg om zijn frustraties te verwerken was: Eten. En je kent ook die vicieuze cirkel: Eten – Je voelt je lelijk en vuilt – Meer eten – Je voelt je nog slechter – Meer eten.

            In Barcelona woog ik rond de 90 kg. Als buitenlander heb ik deze ervaring ook beleefd…  Het heeft een wetenschappelijke naam: Binge Eating Desorder. En het heeft ook een oplossing.

            Volgens de wetenschappelijke definitie, zijn de criteria zoals volgt:

-        In een korte periode van tijd, veel meer eten dan wat de rest van de mensen zouden eten in dezelfde omstandigheden.

-        Het gevoel dat je niet kan stoppen met eten (Het gevoel dat je geen controle van je zelf hebt tijdens je episode)

Er zijn verschillende gradaties:

-        Zacht: 1 – 3 episodes per week.

-        Matig: 4 – 7 episodes per week.

-        Ernstig: 8 – 13 episodes per week.

-        Zeer ernstig: 14 of meer episodes per week.

Voordat een deskundige over deze eetbuistoornis met jou kan spreken, dan moet je ten minste enkele episodes hebben gehad in 2 dagen per week de laatste 6 maanden of enkele episodes in 1 dag per week de laatste 3 maanden. Deze laatste criteria lijken me zeer arbitrair. Uiteindelijk is elke persoon de grootste specialist van zijn eigen lichaam en je beseft beter dan niemand wat er voor jou normaal is en wat er voor jou niet normaal is.

Mijn bron is DSM – 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Dit is het handboek van APA (American Psychiatric Association). Zoals je het kan zien; is dit echt wetenschappelijke informatie. En natuurlijk kan je denken dat de symptomen te algemeen zijn. Ik begrijp je volledig maar het heeft zoveel effect om iemand te doen beseffen: “Ah, oke! Misschien wat er met mij aan het gebeuren is, is toch niet zo normaal zoals ik dacht! Het heeft ook een naam; het wordt bestudeerd, het is erkend…”

Als je deze informatie tegenkomt, dan kan je “kritische kant” opkomen.  Dan laat je al die stemmen los van ondeskundige mensen (die wel hun best doen om je te “helpen”) die tegen jou zeggen: “Buah, het is normaal, je moet je geen zorgen maken, je bent gelijk altijd”. Misschien is het toch erger dan wat je denkt.

Ik ga verder met mijn analyse. Wanneer kan je beginnen denken: “Misschien heb ik echt een probleem?”

-        Als je sneller eet dan de rest.

-        Als je eet totdat je je oncomfortabel vol voelt.

-        Als je grote hoeveeldheden eet zonder een hongersgevoel.

-        Als je ALLEEN eet omdat je je geschaamd voelt als de mensen zien hoeveel dat je eet.

-        Als je je helemaal niet goed voelt, depressief, ontevreden… Of als je je zeer schuldig voelt na een episode.

Wetenschappelijke gegevens

            Bronnen van dit artikel kan je helemaal van onder vinden. Natuurlijk is de realiteit soms een beetje anders dan de theorie. Zoals ik al eerder heb gezegd: iedereen is specialist van hun eigen lichaam. Natuurlijk is er ook een extra probleem: soms zien we zelf (of we willen het niet zien) dat er iets is veranderd.

            Toen ik deze episodes had, was ik niet bewust dat ik zo dik was aan het worden. Ik ga eerlijk zijn: op een dag wou ik een broek aandoen. Ineens kon ik die broek niet meer gesloten krijgen… Het was onmogelijk. Weet je wat ik dacht en wat ik zei op dat moment? “Amai, ik denk dat ik de kleren te warm heb gewassen… De kleren zijn kleiner geworden!”

            Natuurlijk wist ik dat ik zeer veel gebakjes, zoetigheden, lekkere hamburgers, goeie pitta´s… was aan het nemen. Maar je denkt: “Buah, ik ben toch mager, ééntje mag geen kwaad”.

            Ik ben bewust van mijn situatie geworden toen er enkele maanden later een foto van mij met mijn ouders was genomen. Ik dacht: “Dit ben ik niet”.

            Achter mijn stoornis zatten er veel frustraties (ik had zeer veel problemen met mijn familie op dat moment: met mijn broer, met mijn ouders), had veel stress (ik vond geen job en het geld ging op), moest opeens snel een huis zoeken omdat ik van een vriendin van mij moest “vluchten” (mishandeling)… Ineens was er zoveel gebeurd in mijn leven.

            Mijn enige vrijheid waren de momenten met de donut´s, gebakjes, koffiekoeken,  Burger King…

Hoe ben ik genezen?

            De beste optie was misschien naar de dokter stappen of naar de Diëtist. Ik heb dat niet gedaan.

            Ik zei nooit tegen iemand dat ik veel chocolade, donut´s, burger´s… etc was aan het eten. Ik voelde me “vies”. Ik dacht echter dat het normaal was. Sommige mensen zeiden tegen mij “niets” over mijn figuur, anderen zeiden dat het gewoon een “fase” van mijn leven was en andere mensen vonden dat ik  er “een beetje moe” uitzag….

            Ik dacht dat ik geen probleem had… Ik voelde wel een probleem als ik niets “snel en impulsief” at. Ik begon me verslaafd te voelen aan mijn “moment van eten”.

            Na een tijd heb ik mijn lelijke figuur aanvaard. Ik begon te denken dat ik een probleem had, dat er iets in mij was veranderd. Ik heb aanvaard dat ik de persoon was die ik in de spiegel zag maar die wilde ik niet zijn. Ik heb de emotionele problemen erkend, benoemd en geanalyseerd. Ik had beslist om mijn “verslaving aan comfort kledij” achter te laten. Ik begon mijn kleren, uiterlijk, enzovoort…; te verzorgen. Om nog meer motivatie te vinden, had ik beslist om mijn CV  persoonlijk te gaan afgeven aan enkele bedrijven waarvoor ik echt graag zou willen werken. Dit was een zeer goede motivatie om te zeggen: “Kom aan, we gaan ons “mooi” maken”.

            Je kan vechten tegen jezelf maar uiteindelijk heb ik beslist om niet tegen mezelf te vechten. Als ik zin had in iets lekkers zoals een stukje pizza of zo, dan deed ik dat… Ik begon minder vrije tijd te hebben omdat ik altijd bezig was op zoek naar die job die me gelukkig zou kunnen maken: CV´s printen, bedrijven opzoeken, interview hier…

            Ik ging zoveel mogelijk te voet naar verschillende plaatsen en ik plande voor mijzelf een echte “parcours” in. Ik begon mijn agenda te vullen met kleine activiteiten en ineens had ik geen tijd meer om thuis te zitten nadenken… Ineens begon ik van eten te genieten: een pita met vrienden en een burger na een goed interview.

            Later  ben ik in België beginnen afvallen maar in deze periode was het al genoeg voor mij om niet dikker te worden. Ik geloof niet in een radicale verandering van vandaag tot morgen… Ik heb wel kleine stapjes genomen…

            Uiteindelijk heb ik ontzettend  veel van mezelf geleerd in deze periode: dat chocolade een stressindicator van mezelf is (Als ik “impulsief” te veel chocolade neem zonder te genieten dan weet ik direct dat ik misschien gestresseerd ben). Dat zelfs die ene burger, pizza, chocoladereepje enzovoort op lange termijn effecten  kan hebben op de gezondheid.



Dus, wat is mijn conclusie?

            Binge Eating Desorder bestaat. Dit is een eetbuistoornis en de wetenschappelijke beschrijving kan een beeld geven aan mensen die vinden dat er iets mis is maar niet precies weten wat dat is. Het helpt veel als je ineens met wetenschappelijke informatie wordt geconfronteerd zodat je kan beseffen dat er een probleem is.

            Zoals elk probleem heeft alles een oplossing. Het proces is altijd hetzelfde: Bewust worden ---- Actie nemen. Het werkt veel beter als je kleine stapjes begint te zetten met kleine doelen. Soms werkt het om je niet zo hard te richten op het oplossen van het probleem zelf, maar wel als je de focus legt op de dingen die positieve energie en motivatie kunnen geven.

            DIT IS MOGELIJK. Er is een taboe en veel mensen durven niet te spreken over deze stoornis. Er zijn veel meer mensen dan we denken die zo´n periode in hun leven hebben gehad en overgewonnen.    

Bronnen:



https://www.instagram.com/jaouadalloul/: Instagram van onze held.

https://www.behumanvzw.be/wie/: Interessant vzw waar Jaouad werkt... Lezen is een pluspunt. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Haverdrank... Dure toverdrank: Op zoek naar het antwoord van diepe vragen

Dossier: Vitamine B12

Fatphobia / Vetfobie met Samira Saleh.